Blog

  /  Άρθρα   /  Ελιά, ο ευλογημένος καρπός

Η ελιά, ο πιο ευλογημένος καρπός της ελληνικής γης και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ένα προϊόν με διαχρονική αξία, είναι συνώνυμο της ελληνικής παράδοσης και η φήμη του ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης. Ξεχωρίζει γιατί είναι πλούσιο σε αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.

Το ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός» κατά τον Όμηρο, είναι ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής και αποτελεί  ένα σπουδαίο διατροφικό θησαυρό με πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την ανθρώπινη υγεία.

Η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, προσφέρουν εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα τα οφέλη για την υγεία μας είναι:

  • Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών που περιέχει μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, οποίος αντίθετα αυξάνεται με την κατανάλωση τρανς λιπαρών από έτοιμα φαγητά και προϊόντα μαζικής παραγωγής.
  • Βοηθά στην διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
  • Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφών νευροεκφυλιστικών ανοιών λόγω της ολεοκανθάλης της φυσικής φαινόλης που περιέχεται στο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο.
  • Βοηθά στην πρόληψη της οξείας παγκρεατίτιδας λόγω του ελαϊκού οξέος και την υδροξυτυροσόλης που περιέχει και προστατεύει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και την ελκώδη κολίτιδα.
  • Η βιταμίνη Ε, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου , την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και βοηθά στην πέψη των άλλων λιπαρών και μη τροφών, διευκολύνοντας τις εκκρίσεις της χολής.
  • Συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα.

Leave a Comment: